Een Brownie is een boxcamera, waarvan het eerste model door Eastman Kodak in 1900 werd geïntroduceerd. Een kartonnen doosje, met eenvoudige bediening voor de prijs van $1,-. Het was een gat in de markt.

Door flexibele film veranderde alles

George Eastman vond in 1880 de flexibele film uit, die de daarvoor gebruikte zware platen verving. De eerste camera die hij verkocht was vooraf geladen met film om 100 foto’s te mee te kunnen maken. Was de rol vol, dan stuurde je het hele ding naar Kodak om te laten ontwikkelen. Dit was een kostbare bedoeling en dus niet voor iedereen weggelegd.

Dat er in 1900 een draagbare en betaalbare camera op de markt kwam, veranderde alles. Fotografie werd aan de normale mens gebracht en in het eerste jaar werden er 150.000 boxcamera’s verkocht. Uiteindelijk heeft Kodak meer dan 100 verschillende modellen gemaakt.

Op de rommelmarkt

Mijn eerste Brownie, een model uit 1946 (Six-20 model E) kocht ik op een rommelmarkt. Gefascineerd door de looks van het doosje. Gelukkig is er veel informatie online te vinden van (hobby-)fotografen en lomografen die aan de slag gaan met deze antiekjes. Ik ontdekte dat de spoel (620 film) die in deze camera zit, al ruim 20 jaar niet meer wordt gemaakt.

Kodak Brownie six-20 Model E

Kodak Brownie six-20 Model E

De Brownie No.2 gebruikt 120 rolfilm

Omdat ik toch wel heel graag wilde gaan fotograferen met een boxcamera, ben ik op zoek gegaan naar een Brownie waar 120 rolfilm in paste. Deze zijn namelijk nog volop te koop! Toen vond ik dit pareltje op Marktplaats. Een Kodak Brownie No.2 uit 1928. Ik ben helemaal verliefd op dit kleine, zwarte doosje en zijn eenvoud.

Kodak Brownie No.2 boxcamera

Kodak Brownie No.2 boxcamera

Foto’s maken met een Brownie

Je houdt deze camera voor je buik en kijkt dan van boven in de zoeker. De zoeker is klein en beschadigd, dus het was een beetje gokken voor het juiste beeld. Ik zal later nog een post wijden aan de werking van de camera én natuurlijk een post met mijn foto’s.

Fotograferen met een Kodak Brownie

Fotograferen met een oude boxcamera. Je houdt de camera voor je buik en kijkt van bovenaf in de zoeker. Adem in en… Klik!

Nog meer oude camera’s…

De Brownie heeft mijn hart veroverd. Ik heb sowieso een zwak voor oude meuk. Het karakter, de looks, het verleden… Er is een balletje gaan rollen en inmiddels heb ik een leuke verzameling aan oude middenformaat camera’s opgebouwd. Prachtig om naar te kijken, maar nog leuker om er ook echt mee aan de slag te gaan. Het resultaat ga ik uiteraard met jullie delen.

 

Mocht je zelf aan de slag willen met een oude camera en vragen hebben. Stuur me gerust een mailtje, of stel je vraag hieronder in de reacties.

Geef een reactie