Waar kan je het beste fotorolletjes kopen en welke film heb je nodig? En waar laat je dan jouw volgeschoten rolletjes ontwikkelen?

Fotorolletjes

Ik krijg vaak de vraag of fotorolletjes nog makkelijk te verkrijgen zijn en waar ik ze vervolgens laat ontwikkelen. Als je weet waar je moet zijn, is het heel makkelijk en zelfs erg betaalbaar! In deze post zal ik mijn tips met jullie delen.

Zelf fotografeer ik met kleinbeeldcamera’s en middenformaatcamera’s. Mijn tips gaan dan ook alleen over deze 2 verschillende formaten en ik zal het in Jip-en-Janneke-taal proberen uit te leggen.

 • 35 mm en 120 rolfilm
 • Welke ISO?
 • Waar koop ik fotorolletjes?
 • Tips voor het kopen van film
 • Waar laat ik mijn film ontwikkelen?

35 mm en 120 rolfilm

Kleinbeeld, 35 mm, is het meest gangbare en fotorolletjes hiervoor zijn betaalbaar en erg makkelijk te verkrijgen. Ook de camera’s zijn er in overvloed en in elke prijsklasse. Dit is waarschijnlijk het fotorolletje waar iedereen aan denkt als je “fotorolletje” zegt.

fotorolletjes ontwikkelen

De meeste middenformaat camera’s die ik heb gebruiken 120 rolfilm. Een enkele, zoals de Kodak Brownie SIX-20, gebruikt 620 rolfilm. Deze film is eigenlijk hetzelfde, alleen de spoel is anders. Tot nu toe heb ik alleen met 120 rolfilm geschoten, omdat deze makkelijker te verkrijgen en ontwikkelen is. De film kost wat duurder dan 35 mm en er kunnen minder foto’s op een rolletje, maar de kwaliteit is vaak veel mooier!

120 rolfilm ontwikkelen

 

In de Kodak Brownie SIX-20 staat aangegeven dat je alleen 620 film kan gebruiken

Als je aan mij vraagt hoe ik zie of een camera kleinbeeld of middenformaat schiet, zou ik zeggen dat ik op mijn gevoel af ga. Ik heb nog geen enkele oude boxcamera gezien waar een 35 mm rolletje in gaat. En sommige camera’s zijn nou eenmaal te klein voor 120 rolfilm. Een camera openmaken kan soms de meeste opheldering geven.

Kom je er echt niet uit? Google dan simpelweg het merk en type camera.

35 mm en 120 verschil

Links een lege spoel 120 film en rechts een ongebruikte 35 mm film

 

Adox Golf

Binnenkant van een Adox Golf met een lege spoel 120 film

 

Welke ISO kies je?

Hoe gevoelig een film is voor licht, wordt aangeduid met ISO of ASA (of DIN in Duitsland). Hoe hoger het getal, hoe gevoeliger de film. Een lage ISO gebruik je wanneer je veel licht hebt, een hoge ISO gebruik je wanneer je weinig licht hebt. Bij hoge ISO-waarden worden de foto’s wat korrelig door de chemische samenstelling. Iets wat ik zelf erg charmant vind bij analoge fotografie.

Ik steek meestal een natte vinger in de lucht als ik de ISO van mijn film kies. Ga ik op een hele zonnige dag met mijn Ilford Sportman fotograferen, dan kies ik voor ISO 100. Maar zou ik op diezelfde dag met een oude boxcamera, zoals de Kodak Brownie No.2 gaan fotograferen, dan kies ik een gevoeligere film, zoals ISO 200 of 400. Fotografeer ik binnen, dan kies ik sowieso minimaal voor een ISO van 400.

Waar koop je fotorolletjes?

35 mm film kocht ik in het begin vooral bij de Kruitvat. Niet heel erg duur en in elke stad is er wel een te vinden. Maar ik ging steeds meer experimenten en dan komt het soms voor dat bijna een heel rolletje mislukt. Daarom ben ik op zoek gegaan naar goedkopere oplossingen. 120 rolfilm koop ik vooral online.

Rommelmarkt en kringloop

Op rommelmarkten en in de kringloop speur ik altijd even naar fotorolletjes. En vaak genoeg kom er ik wat tegen voor een leuk prijsje.

Meestal zijn ze de houdbaarheidsdatum al lang verstreken, maar dat maakt mij persoonlijk niet zo veel uit. Het kan je foto’s effecten meegeven, zoals onder- of overbelichting, vreemde kleuren of vlekken. Het is mij trouwens nog niet heel vaak gebeurd.

Online

Online zijn er ook genoeg mogelijkheden om betaalbaar aan fotorolletjes te komen:

 • Marktplaats, Ebay en Aliexpress
 • 35 mm verlopen film in bulk koop je bij Foto Tuerlings
 • 120 rolfilm bestel je voordelig bij Calumet

Nog wat tips voor het kopen van film

 • Let er op bij het kopen van (voornamelijk hele oude film) de film ontwikkeld moet worden met het C-41 proces. Behalve als je zelf wilt gaan ontwikkelen. Deze informatie staat vaak op of in het doosje.
 • Let er op dat de rolletjes nog niet zijn volgeschoten.
 • Koop je 35 mm film via bijvoorbeeld marktplaats? Vraag de verkoper de film zonder doosje in een bubbel envelop te doen. Dan passen ze namelijk wél door de brievenbus en scheelt het je aardig wat verzendkosten.

Fotorolletjes ontwikkelen

De bedoeling is om uiteindelijk mijn film zelf te gaan ontwikkelen. Maar tot die tijd breng ik zowel 35 mm film als 120 rolfilm naar de Hema om te laten ontwikkelen. Als je daar naar toe gaat, krijg je een papieren envelop waar je jouw rolletje in doet. Hierop vul je je gegevens in, of je kleur of zwart/wit inlevert en hoe groot je afdrukken moeten zijn. Je kan bij de Hema ook de foto’s laten digitaliseren.

Zelf laat ik mijn foto’s alleen ontwikkelen, omdat ik ze daarna zelf in scan, de mooiste uit kies en die laat afdrukken. Als je dit wilt moet je dat aangeven op de envelop. Ik doe het altijd zoals hieronder op de foto en dat gaat meestal goed.

Ontwikkelen bij Hema

Geef heel duidelijk aan dat je ALLEEN wilt ontwikkelen

Verwacht geen hoogstaande kwaliteit bij de Hema. Ik vind regelmatig krasjes en vette vingers op mijn negatieven. Maar daar is de prijs dan ook naar: voor het ontwikkelen van een kleurenfilm betaal je slechts €3,- Voor een hogere kwaliteit kan je op zoek naar een fotograaf in de buurt die nog ontwikkeld of een ontwikkel lab.

 

Aanvullende tips en ideeën zijn altijd welkom, dus laat gerust een berichtje achter onder aan de pagina.

Geef een reactie