Fotorolletje dubbel belichten

Double exposure op de oldschool manier, zonder Photoshop!

Dubbele belichting

Nog voor dat er digitale camera’s waren, ging het wel eens mis: per ongeluk een foto(rolletje) dubbel belichten. Bij de eerste camera’s waar een flexibel filmpje in ging, vergat men regelmatig de film door te draaien, waardoor de foto dubbel belicht werd. Later kwamen er camera’s met een beveiliging waardoor deze fout niet meer gemaakt zou moeten worden.

Behalve als je een volgeschoten rolletje terug frot in je camera en er vervolgens nog een hele serie foto’s over heen schiet. Ik las ooit een verhaal over een man die zijn vis-tripje had vastgelegd over zijn trouwfoto’s heen. Hij vond het grappig. Zijn vrouw niet. Ik vond het ook grappig.

Opzettelijk dubbel belichten

Maar zulke foutjes kunnen ook hartstikke mooie resultaten opleveren! Het effect van dubbel belichten wordt vaak nagebootst in Photoshop. Net iets te gelikt als je het mij vraagt. En je gaat wel heel bewust twee foto’s kiezen om over elkaar te leggen. Ik hou meer van het verrassingseffect en heb daarom een fotorolletje dubbel belicht.

Dubbele belichting stad en natuur

De eerste serie fotograferen

De eerste foto’s die je maakt moeten sterk onderbelichte delen hebben, zoals silhouetten. Dit doe je door er voor te zorgen dat er veel licht achter het onderwerp is.

  • Zorg voor tegenlicht achter het onderwerp
  • Onderbelicht je foto iets door te kiezen voor een snellere sluitertijd of kleinere diafragma
  • Zoek een onderwerp met een duidelijke vorm
  • Gebruik geen flits!

Dubbele belichting boom

Het rolletje nogmaals belichten

Ik heb deze foto’s gemaakt met een Minolta X-300. Als het rolletje vol is draai je hem terug, maar niet helemaal tot het eind, want dan verdwijnt de film helemaal in het rolletje en word het een rotklus om dat ongedaan te maken. Je hoort de film vanzelf losschieten van de spoel, dan draai je nog maar een heel klein stukje.

Dan maak je jouw camera open en laad je het rolletje opnieuw in. Het is mij nog niet gelukt om het rolletje er exact hetzelfde in te krijgen. Hierdoor hebben mijn foto’s een overlapping. Gelukkig vind ik dat effect zelf erg leuk en speels.

Dan kan je het rolletje nog een keer gaan belichten. Wat je nu fotografeert vult de donkere delen in de vorige foto’s in. Probeer er niet te veel aan te denken wat je daarvoor gefotografeerd hebt, maar schiet er lekker op los. Zo blijft de verassing het grootst!

Dubbele belichting kat en weg

Dubbele belichting Dubbele belichting Dubbele belichting Dubbele belichting

Foto’s nabewerken

Als je jouw foto’s hebt ontwikkeld of laten ontwikkeld en ze zijn ingescand op jouw computer, zou je ze nog kunnen nabewerken. Zelf heb ik alleen iets gespeeld met de witbalans en het contrast. En ik heb de foto’s zwart-wit gemaakt, omdat ik dit rustiger vond dan kleur.

Ik ga zeker nog vaker experimenteren met dubbele belichting. De volgende keer wil ik dit gaan doen met een boxcamera. Hier zit geen beveiliging op en kan je meteen na je eerste belichting de tweede doen.

Heb jij ook mooie foto’s gemaakt, die 2 of meerdere keren belicht zijn? Express of per ongeluk? Laat gerust een linkje achter in de reacties.

Geef een reactie