Naast grafisch ontwerp creëert Studio Phunc nog veel meer moois

22
Jun

ADOX Golf 63 S: een compacte vouwcamera

Wat schuilt er daar achter het klepje? Lees meer…

29
Apr

Fotorolletje dubbel belichten

Double exposure op de oldschool manier, zonder Photoshop! Lees meer…

12
Apr

Fotorolletjes kopen en laten ontwikkelen

Waar kan je het beste fotorolletjes kopen en welke film heb je nodig? En waar laat je dan jouw volgeschoten rolletjes ontwikkelen? Lees meer…

29
Mar

Agfa Isola in een verlaten dorp

Meer vervallen en lege woningen, dan dat er nog bewoond zijn. Doel is leeg en verlaten. Lees meer…

23
Mar

Lange sluitertijd in donkere bossen

Ik heb vaak ideeën, ofwel hersenscheetjes, waarvan ik van te voren totaal geen idee heb hoe ze uit gaan pakken. Lees meer…

22
Mar

Mijn eerste foto’s met een Kodak Brownie No.2

In een eedere post vertelde ik al hoe ik dit pareltje, een Kodak Brownie No.2, via Marktplaats kocht. Hier laat ik je de eerste foto’s zien! 

Fotograferen met een oude boxcamera

First things first: poetsen! Vaak staat zo’n oude camera als erecatcher in een huis en dan eten ze zowaar stof. Zo’n 30 wattenstaafjes verder is het doosje schoon genoeg.

Omdat ik er niet helemaal zeker van was of de camera 100% lichtdicht zou zijn, heb ik via Marktplaats een goedkoop, verlopen filmpje gekocht (120 rolfilm). Ergens zit er wel een kleine lichtlek, op enkele foto’s zie je aan de zijkant wat rode strepen. Waarschijnlijk komt dit doordat het rode schermpje (waar je op kan zien bij welke foto je bent), oud en versleten is.

Dit zijn mijn eerste foto’s met een camera van bijna 90 jaar oud…

Foto gemaakt met Kodak Brownie

Foto gemaakt met Kodak Brownie

Foto gemaakt met Kodak Brownie

Foto gemaakt met Kodak Brownie

Foto gemaakt met Kodak Brownie

Ga je zelf ook aan de slag met een oude boxcamera en zoek je een handleiding? Op de website van Butkus kan je bijna elke handleiding wel vinden. Laat gerust een linkje naar de foto’s achter in de reacties hieronder. Ik zal zelf later nog een post schrijven over de werking van deze camera.

22
Mar

Kodak Brownie No.2

Een Brownie is een boxcamera, waarvan het eerste model door Eastman Kodak in 1900 werd geïntroduceerd. Een kartonnen doosje, met eenvoudige bediening voor de prijs van $1,-. Het was een gat in de markt.

Door flexibele film veranderde alles

George Eastman vond in 1880 de flexibele film uit, die de daarvoor gebruikte zware platen verving. De eerste camera die hij verkocht was vooraf geladen met film om 100 foto’s te mee te kunnen maken. Was de rol vol, dan stuurde je het hele ding naar Kodak om te laten ontwikkelen. Dit was een kostbare bedoeling en dus niet voor iedereen weggelegd.

Dat er in 1900 een draagbare en betaalbare camera op de markt kwam, veranderde alles. Fotografie werd aan de normale mens gebracht en in het eerste jaar werden er 150.000 boxcamera’s verkocht. Uiteindelijk heeft Kodak meer dan 100 verschillende modellen gemaakt.

Op de rommelmarkt

Mijn eerste Brownie, een model uit 1946 (Six-20 model E) kocht ik op een rommelmarkt. Gefascineerd door de looks van het doosje. Gelukkig is er veel informatie online te vinden van (hobby-)fotografen en lomografen die aan de slag gaan met deze antiekjes. Ik ontdekte dat de spoel (620 film) die in deze camera zit, al ruim 20 jaar niet meer wordt gemaakt.

Kodak Brownie six-20 Model E

Kodak Brownie six-20 Model E

De Brownie No.2 gebruikt 120 rolfilm

Omdat ik toch wel heel graag wilde gaan fotograferen met een boxcamera, ben ik op zoek gegaan naar een Brownie waar 120 rolfilm in paste. Deze zijn namelijk nog volop te koop! Toen vond ik dit pareltje op Marktplaats. Een Kodak Brownie No.2 uit 1928. Ik ben helemaal verliefd op dit kleine, zwarte doosje en zijn eenvoud.

Kodak Brownie No.2 boxcamera

Kodak Brownie No.2 boxcamera

Foto’s maken met een Brownie

Je houdt deze camera voor je buik en kijkt dan van boven in de zoeker. De zoeker is klein en beschadigd, dus het was een beetje gokken voor het juiste beeld. Ik zal later nog een post wijden aan de werking van de camera én natuurlijk een post met mijn foto’s.

Fotograferen met een Kodak Brownie

Fotograferen met een oude boxcamera. Je houdt de camera voor je buik en kijkt van bovenaf in de zoeker. Adem in en… Klik!

Nog meer oude camera’s…

De Brownie heeft mijn hart veroverd. Ik heb sowieso een zwak voor oude meuk. Het karakter, de looks, het verleden… Er is een balletje gaan rollen en inmiddels heb ik een leuke verzameling aan oude middenformaat camera’s opgebouwd. Prachtig om naar te kijken, maar nog leuker om er ook echt mee aan de slag te gaan. Het resultaat ga ik uiteraard met jullie delen.

 

Mocht je zelf aan de slag willen met een oude camera en vragen hebben. Stuur me gerust een mailtje, of stel je vraag hieronder in de reacties.

21
Mar

Maak een lamp van een oude camera

Lightbulp! Upcycle je oude camera tot lamp! Lees meer…

24
Feb

De Grafische Studio: 2017 tot nu toe

Update met grafisch werk

Lees meer…

18
Dec

Fijne feestdagen

.. en een gelukkig nieuwjaar!

Lees meer…

3
Dec

Kasteel Hernen & Kasteelruïne Batenburg

2 Kastelen in Gelderland

Lees meer…

1
Dec

De Meer Oss: Foto’s van het oude zwembad

Het oude zwembad in Oss

Waar tot 1968 een openluchtzwembad genaamd de Meer was, is nu een prachtig natuur- en vogelreservaat. Lees meer…

5
Feb

Concurreren om kwaliteit & creativiteit, niet om de prijs!

Kwaliteit voorop

Voorheen vermeldde Studio Phunc duidelijke, vaste prijzen op de website, voor bijvoorbeeld een logo of website. Lees meer…

14
Dec

Fijne feestdagen!

Studio Phunc wenst u fijne feestdagen en een gezond en succesvol 2015!

Lees meer…

20
Nov

Flyer voor Stichting Toppie!

Eerder dit jaar maakte ik een logo voor Stichting Toppie! voor de actie “Studio Phunc versus Goede Doelen“.

Lees meer…

9
Nov

Originele Ecoline werken te koop

Kleurrijk Ecoline

Ecoline is een inkt die in veel verschillende kleuren komt. Ik werk er graag mee, omdat je er prachtige, dromerige effecten mee kan creëren, door kleuren op nat papier in elkaar te laten overvloeien. Lees meer…

14
Aug

Visitekaartjes van Moo.com

Moo.com

Bij een nieuwe huisstijl horen nieuwe visitekaartjes. Naast het ontwerp van visitekaartjes, is papiersoort en afwerking ook erg belangrijk. Lees meer…

13
Apr

Koningsweekend 2014

Koningsdag! Studio Phunc maakte een poster voor cafe de Machinist om dit grote feest aan te kondigen. De posters zijn terug van de drukker en zien er geweldig uit!

Lees meer…

10
Apr

Een logo voor Stichting Toppie!

Zo’n 2 weken geleden maakte ik bekend een gratis logo te maken voor Stichting Toppie! Iets terug doen voor een goed doel, dat al zo veel voor andere doet. Lees meer…

13
Jul

Studio Phunc in de spotlights bij de 1%CLUB

De 1%CLUB is een organisatie die laat zien dat je met weinig middelen een hoop kan bereiken door 1% van je tijd, geld of kennis te delen. Het lijkt weinig, maar als we het met z’n alle doen heeft het zeker zin! Lees meer…