Agfa Isola in een verlaten dorp

Meer vervallen en lege woningen, dan dat er nog bewoond zijn. Doel is leeg en verlaten.

Spookdorp Doel, België

Al sinds de jaren 60 zijn de bewoners in strijd om hun dorp. Een strijd vol onduidelijkheden, waarin de bewoners vaker hoop hebben gekregen dan eerlijk is. Het dorp is nu vooral een toeristische trekpleister, met zijn gebouwen vol graffiti. Ik kon het dan ook niet laten mijn Agfa Isola I hier uit te proberen.

De mensen van Doel

De onzekerheid van Doel gaat terug tot de jaren 60. Doel zou verdwijnen, door de uitbreiding van de haven van Antwerpen. Er kwam een bouwverbod, maar nog niemand hoefde het dorp te verlaten. Bewoners hielden voet bij stuk en bleven waar ze waren. Niet wetend dat deze strijd tot op heden zou duren. De geschiedenis is bizar en verdrietig. Er werd meerdere malen hoop gegeven dat het Dorp mocht blijven, waarna de plannen weer gewijzigd werden.

Als je door Doel loopt zie je huizen met spandoeken: “Doel moet blijven!” Maar de huizen zijn vaak leeg. Ik heb bewondering voor de mensen van Doel. Voor alle mensen die niet wisten of hun thuis wel hun thuis mocht blijven.

De gehele geschiedenis van Doel is het lezen waard. Deze is hier te vinden.

Doel moet blijven spandoek

Doel anno 2017

Het dorp trekt nu veel toeristen en fotografen. De lege straten, graffiti en de door de natuur overgenomen huizen maken mooie plaatjes. Maar ik vraag me af of de bezoekers eigenlijk weten in welke onzekerheid de mensen hier hebben geleefd. Deze huizen waren iemands thuis.

Slechts enkele huizen zijn nog bewoond, het café is nog open (het is toch België, hè) en volgens het bordje met de dienstregeling komt er nog één keer per dag een bus. Maar verder is het leeg en stil. Een van de overgebleven bewoners, een aanhankelijke kater, geeft ons een rondleiding.

kat in doel

Op verschillende plekken in Doel staat eten voor katten en zijn er kleine afdakjes gemaakt. Deze kat gaf ons een rondleiding.

Agfa Isola I

Eerlijk is eerlijk: Doel is erg fotogeniek. Ik vond dit dan ook een mooie plek om een nieuwe aanwinst uit te proberen. De Agfa Isola I is een middenformaat camera die werd geproduceerd in 1955.

Agfa Isola 1

Vierkante plaatjes

Deze camera maakt vierkante foto’s (6×6). Je schuift de lens uit, zodat deze de goede afstand heeft van de film. Je kan kiezen voor een diafragma van f11 of f16 en voor de zonnige dagen zit er een gele filter ingebouwd. Als sluitertijd heb je de keuze uit 1/35 of open (bulb). Een beetje gokken hoe ver je van je onderwerp afstaat, de lens instellen en schieten maar! Met deze camera heb ik voor het eerst zwart/wit film geschoten. Hieronder het resultaat:

De molen van Doel

De molen van Doel, met op de achtergrond de kerncentrale. Kon het contrast nog groter?

Agfa Isola in Doel België

Zouden deze vogelhuisjes nog wel bewoond zijn in Doel?

Agfa Isola in Doel België

Doodzonde hoe de prachtige, statige gebouwen in Doel verpauperen

Agfa Isola in Doel België Agfa Isola in Doel België Agfa Isola in Doel België Agfa Isola in Doel België Agfa Isola in Doel België

Digitale foto’s  in Doel

Bij een camera van deze leeftijd is het altijd spannend of er geen lichtlekken inzitten. Het kleinste gaatje of kiertje is al te veel. Dus nam ik voor de zekerheid mijn digitale camera mee (Canon EOS 600D). Hieronder een aantal digitale foto’s:

Doel is bewoond

Doel = bewoond

Verlaten en vervallen tankstation

Dit was een tankstation, de garage achterin is overgenomen door de natuur

Fotografie in Doel België Vervallen villa in Doel Fotografie in Doel België Fotografie in Doel België Fotografie in Doel België

Doel bezoeken

Het dorp is nu (2017) nog niet gesloopt en zeker de moeite waard om te bezoeken. Heb tijdens je bezoek respect voor de enkele bewoners die er nog zijn. Betreed geen huizen, laat alles heel en laat geen rommel achter!

Heb je Doel bezocht? Laat gerust een linkje achter in de comments naar de foto’s!

Geef een reactie