Lightbulp! Upcycle je oude camera tot lamp!

Upcycle oude camera

Oude camera’s worden steeds populairder in het interieur. Ze zijn namelijk erg mooi om naar te kijken. Maar je kan er ook nog iets bruikbaars van maken, zoals bijvoorbeeld een lamp!

Radpid film

Ondertussen heb ik aardig wat oude camera‘s verzameld. De meeste gebruiken rolletjes die nog makkelijk te verkrijgen zijn (35mm film & 120 film). De Agfa ISO-Rapid I daarentegen gebruikt Rapid film. Deze film werd in de jaren 60 geïntroduceerd en zou het wisselen van een filmpje makkelijker moeten maken. De film zit in een soort cassette die in zijn geheel in de camera geplaatst wordt. Easy peasy, dus!

Maar de Rapid film wordt al lang niet meer gemaakt. Toch kon ik dit kleine cameraatje niet achterlaten in een Kringloopwinkel, ergens in België. Dus ik rekende de lullige €1,50 af en nam het ding mee naar huis.

Van camera tot lamp

Met een beetje inspiratie van Etsy kwam ik op het idee een lamp te maken van een camera. No way, dat ik hiervoor een prima bruikbare camera voor ging gebruiken, dus hiervoor was de Rapid camera heel geschikt!

Omdat de ruimte in de camera zeer beperkt is heb ik voor een inbouwspotje gekozen. Zowel het spotje als voetje waar deze in moet zijn bij de bouwmarkt te koop. De voet van de lamp is van een bestaande lamp (wederom: Kringloop!).

Ik zal eerlijk zijn: op technisch vlak heb ik echt wel wat hulp gehad van mijn manlief. Als ik het alleen had gedaan, had ik waarschijnlijk voor kortsluiting gezorgd. Het voltage van een inbouwspotje is namelijk veel lager, dan die van een normale lamp. Je kan dit oplossen door op zoek te gaan naar een adapter met een output van 12 volt (en ergens tussen de 0,4 en 1 ampère) en deze aan het voetje van de spot te bevestigen of aan de snoer van de bestaande lamp.

Agfa Iso Rapid lampAgfa Iso Rapid lampAgfa Iso Rapid lampAgfa Iso Rapid lampAgfa Iso Rapid lamp

Ik ben benieuwd wat jullie van het resultaat vinden! Zelf ook een leuk doel gegeven aan een oude camera? Laat gerust een linkje naar het resultaat achter in een reactie onderaan de pagina.

BewarenBewaren

Geef een reactie