ADOX Golf 63 S: een compacte vouwcamera

Wat schuilt er daar achter het klepje?

ADOX Golf 63 S

Deze camera trok direct mijn aandacht op een antiekbeurs. Ik had nog nooit van het merk ADOX gehoord en was nieuwsgierig. Het meest nog naar wat zich schuil zou houden achter het klepje. Zou het een camera met een balg zijn? Zo ja, wat is de staat? Ik heb een Voigtlander Bessa uit 1932 waarvan de balg compleet naar de klo… filistijnen is. Dus: fingers crossed!

Door opgehoopt stof en ouderdom gaat het klepje moeizaam open. Gelukkig heb ik vrij lange nagels. Als hij dan open is probeer ik mijn enthousiasme te verbergen voor de verkoper en zet mijn pokerface op (lees: ik trek gekke bekken, want een pokerface heb ik dus niet).

ADOX2 GOLF

 

De compacte vouwcamera

Een juweeltje komt tevoorschijn. Het staal glimt en van de balg is slechts een stukje coating los. Goede staat! Ik onderhandel, betaal en neem mijn vondst mee naar huis.

De ADOX Golf 63S werd geproduceerd tussen 1954 en 1959 en gebruikt 120 rolfilm, welke nog steeds verkrijgbaar is. De foto’s die je er mee maakt zijn vierkant, net zoals bijvoorbeeld bij de Agfa Isola I. Wat ik erg leuk vind aan deze camera is dat hij zo compact is. Wel is hij vrij zwaar. Ik heb me laten vertellen dat dit komt doordat de onderdelen van geperst staal zijn, in plaats van aluminium.

 

Fotograferen met de ADOX

Het ziet er misschien wat complex uit allemaal, maar als je logisch nadenkt valt het reuze mee! Voor een leuke moment opname die binnen een splitsecond moet gebeuren zou ik deze camera niet aanraden. Het kost mij in ieder geval wel wat tijd de camera in te stellen.

Met de buitenste ring stel je de lens in. Bepaal wat de afstand is van het object is wat je scherp wilt hebben en draai de lens naar het juist aantal meters. Met de tweede ring bepaal je de sluitertijd: 1/25, 1/50, 1/200 of bulb (open). Dat zit er helemaal aan de buitenkant nog een hendeltje waarmee je de diafragma instelt: 6.3, 8, 11, 16, of 22. Het laatste palletje wat overblijft, bovenop de lens, moet je op spanning zetten. Daarna kan je de foto maken door op de ontspanner te drukken.

Deze camera heeft een beveiliging, zodat je foto’s niet dubbel belicht kunnen worden. Als je de film niet doorgedraaid hebt, kan je ook de ontspannen niet indrukken.

 

Mijn eerste foto’s

Ik vind het geweldig om te fotograferen met deze camera en ga hem dan ook zeker nog veel vaker gebruiken. Ik ben blij met de eerste foto’s! De meeste foto’s zijn genomen in Scheveningen. Tijdens het inscannen heb ik de rand van het negatief meegescand. Het geeft de foto’s net dat beetje extra.Het Kurhaus
Reuzenrad
Boom Adox Golf

 

 

 

Als je niet beter zou weten, zou je denken dat er een of andere goedkope Insta filter over de foto’s heen zit. Maar ik weet beter en vind het prachtig dat je bij enkele foto’s twijfelt over het jaar waarin hij gemaakt is. Wat vinden jullie?

Geef een reactie